Belgierhistorier sommeren 2020

DANSK BELGISK HESTEAVL


Denne side er dedikeret til medlemmernes indsendte historier i sommeren 2020

Belgierhistorie fra Anne Jørgensen og Mikkel HolmVores første belgier

 

Vi er nye indenfor belgisk hesteavl, og baggrunden for, at vi er faldet for de dejlige dyr er lidt af et tilfælde. Vores første belgier Sanne, købte vi for tre år siden og det er historien om hende vi gerne vil dele med jer.

 

Vi har begge haft heste i mange år og vi har handlet med heste. Af den grund var vi også på Vorbasse marked i 2017. Her så vi den store hoppe, Sanne på 4 år, som en hestehandler havde købt kort forinden markedet. Hvor hun kom fra dengang melder historien ikke noget om, men hun trængte til noget godt græs og lidt omsorg, men rammerne og hendes utroligt skønne sind kunne vi rigtig godt lide - så hun blev købt og kom med hjem til Tårs i Nordjylland.

 

Da vi købte hende havde vi ikke rigtig nogle planer for hende, måske skulle hun sælges videre på et tidspunkt. Men som tiden gik blev vi mere og mere glade for hende og året efter valgte vi at prøve at stille hende til kåring. Sanne har dog lidt afstamningsproblemer, idet hendes mor var uden afstamning, så hun kunne ‘kun’ opnå kåring i F2, men man skal jo starte et sted, så vi drog afsted til kåring den 29. september 2018. Vi har aldrig stillet en hest til kåring før, så det var med både spænding og nervøsitet at vi mødte op på pladsen sammen med nogle gode venner, og trods vores mange spørgsmål og uprofessionelle tilgang blev vi godt modtaget. TAK for det 😀

 

Sanne opnåede en flot kåring og en beskrivelse vi ikke havde turdet drømme om og vi vente glade næsen mod Nordjylland igen.

 

I foråret 2019 besluttede vi, at vi ville prøve at have et føl på hende. Vi valgte at bruge den ny-kårede hingst Bakkegårdens Kurt.

Det gik fint - Sanne var heldigvis helt med på vores plan, hun blev bedækket med termin den 3. maj 2020.

Så var det bare at vente!

 

Vinteren gik, Sanne blev tykkere og tykkere og vi begyndte så småt at glæde os til at møde det lille nye føl.

 

Og så endelig skete det - natten til den 8. maj folede Sanne og ud kom det skønneste lille hoppeføl, som hurtigt fik navnet Mie Øxenvad.

Alt gik helt efter bogen, Sanne klarede det hele selv og vi kunne bare se til og nyde hvordan hun tog sig af sit føl efter alle kunstens regler. Sikke en fornøjelse!

 

Det var - indtil videre - historien om vores første belgierhoppe, tak fordi I læste med.

 

Hesteavl er en langsommelig proces, men det er skønt, spændende og meget givende og det bliver med garanti ikke det sidste I belgierinteresserede hører fra os!

 

De bedste hilsner 

Mikkel Holm og Anne Jørgensen

Øxenvad

 Belgierhistorie fra Niels Grøndahl 


I år er det 30 år siden at Torben Olsen fra Wiggottenborg og jeg i 1990 tog på studietur til Holland og Belgien for at se på belgierheste.

På vejen gennem Tyskland besøgte vi også nogle af mine gode bekendte i Oldenburg og så på varmblodshingste.

I Belgien og Holland besøgte vi flere af datidens fremtrædende opdrættere og hingsteholdere blandt andet folk som van der Heyden, De Greff E`lewijt, Sjak van Olmen  og stall Wasssenhove som i sin tid solgte Oberon van Wassenhove til Danmark.  Gården Wassenhove, som var et meget traditionsrigt opdrætningsted, blev drevet af 7 ugifte søskende og det var en oplevende at komme indenfor og virkelig få skruet tiden tilbage.

Under tagudhængede var de gamle præmieringsskilte som var lavet i emallieret metal ophængt og fortalte om tidligere tider hvor man ikke fik pap og blik skilte som anerkendelse. Midt i gården var bygget et rødt murstenstårn til gårdens fjerkræ.  Ænder og gæs i stuen, høns på 1 sal og duerne på øverste etage. Det var ikke lige sådan et hønsehus som man køber i BauHaus idag.

Turen sluttede af i Holland hvor vi overværede  det store nationale championats skue I Hertogenbosch. Her var det Joe Hagris som vandt championatet med den blåskimlede Guido van Stappershof

 

Billeder  ... Torben Olsen med avlsmatadoren Udo van de Brandevoort...Niels Grøndahl med championatshingsten Guido van Stappershof .... Det solide fjerkrætårn på Wassenhoeve. 

 

Belgierhistorie fra Sanne F Hoffman


Mit liv med belgierhesten


Jeg har som barn fået lov til at følge belgierhesten hos Niels og Anette Larsen på Hasselø ved Nykøbing Falster. Her var jeg både med til dyrskuer, på hestevogn tur i sommerferien, kører studenter, sove i stalden når hopperne skulle fole (hvilke de selvfølge aldrig gjorde når vi sov der) Så ret tidligt viste jeg, at vis jeg skulle købe en hest skulle det være en belgier.

D. 1. november 2001, kom den store dag hvor jeg fik lov til at købe en belgier, en hoppe på 1,5 år ved navn Jessie efter Major af Kjærgård hos Ingemann Nielsen ved Rønnede.


Jessie havde ikke prøvet det store ved Ingemann, men en ting havde hun lært, at mennesker ville hende det godt, og den tillid har været guld at arbejde videre med.


Jessie var til Rosilde dyrskue som 2 og 3 års og opnåede 22 point begge gange.


Jessie blev en rigtig god ridehest, og opnåede placering op til LB2 indenfor dressuren.


Jessie blev i 2004 kåret med 8 i helhed.


Jessie opnåede i 2006, 23 point til Landsskue, og blev nr. 3, i konkurrencen om skuet bedste goldhoppe, fremvist under rytter.


I 2010 fik Jessie et hingste føl, Anton af Møllegaard efter Chris De Balgerhoek som blev en fin ride og kørerhest, men som vi desværre måtte slagtet i 2016 pga. sarcoider.


Vi måtte slagte Jessie i 2012, da hun ikke kunne blive drægtigt mere, og hun kom til at falde når man red på hende. Jessie var en hest der gerne skulle være i gang de fleste dage, og være nr. 1 i stalden eller blev hun en nåede sur dame, og det var også grunden til at hun skulle slagtes, så den ikke blev sur, og trist af bare at gå på marken.


I 2013 fik vi lov til at købe en hoppe af Kresten og Ingelise Madsen, den 3 året hoppe, Viola efter Bart Van De Kesseldijk.

Vi havde Viola med kåring i 2013 hvor hun blev kåret med 9 i helhed, til trods for at hun ikke ville stå stille, og var ved at løbe dommerne ned.


Viola blev i 2016 kørt til og har siden deltaget i forskellige tømmerkørsel og pløje konkurrencer.

Viola er også tilredet med holder mest af en tur i skoven, da sandkassen bare bliver for kedelig, også kan hun alle pony trickene.


Vi har deltaget i flere dyrskuer med Viola hvor hun har opnåede rigtig flotte resultater bl.a kan det fremhæves at hun i 2017 opnåede 24p. og skuet bedste hoppe til Horsens dyrskue.


I 2015 fik Viola et hoppeføl Berta af Møllegaard efter Joan Van De Kesseldjik, og i 2018 fik hun et hingstføl Calle af Møllegaard også efter Joan Van De Kesseldjik.

I 2018 havde vi Calle af Møllegaard med til føl og plagskue og her opnåede han 1. præmie. Calle er senere solgt til en ung pige på Falster, som vil bruge ham til at ride, og kører med.


Berta af Møllegaard er også blev uddannet både til ride og kørerhest, og hun har i en tidlig alle bevist at hun gerne vil være kørerhest, da hun som 3 års både fik lov til at kører med konfirmand, og gallakørsel for en student, hvilke hun gjorde uden problemer, selv om der foregik mange ting omkring hende sagde hun ikke nåede til det.

Da Berta var til kåring var det en helt speciel oplevelse, da hun var den første hest vi skulle havde kåret, som vi selv havde lagt til, og det kom til at gå over alt forventning.

Berta blev nr. 2 i brugs konkurrencen ved Jyderne, hvor hun gik med slæde, og tilmed også Årets Hoppe.

I foråret 2019 deltog Berta i tømmerkørsel konkurrence, og opnåede en 3 plads ud 12 startende.


I løbede af sommeren 2019, har både Viola og Berta fået lov til flere gange at hjælpe til på Sdr. Hygum hjemstavnsgård hvor de både har gået for selvbinder, hækkelsmaskinen, pløjet og gået med turister.


I foråret 2020 har Berta fået et hingstføl Dirch af Møllegaard efter Matto Van´t Rietenhof.


I skrivende stund er begge hoppe til hingst, også må vi se hvad fremtiden bringer.


I min familie er belgier blevet en stor del af familien, og alle mand glæder sig til når der kommer dyrskuer, og andre aktiviteter med dem.

Det er også fantastik hvor mange spændende mennesker, og oplevelser vi har fået igennem tiden, og det glæder vi os til, at opleve meget mere af når vi er på den anden side af Corrona.

Belgierhistorie fra Pernille Lauritsen


Hermed et indlæg fra os i Timring.

Jeg vil gerne skrive om en ganske særlig hest nemlig Zanto af Gellerupholm.

Han blev født i 2004, og mine forældre købte ham som vallak i 2007.

Zanto er god til rigtig mange ting.

Han har i alle årene løst mange forskellige opgaver, de fleste sammen med Bormosens Monik.

Zanto kan gå i marken for ploven og andre redskaber. Han er også god og tålmodig, når det gælder tømmertræk.

Begge dele har han tidligere været til ved konkurrencer og div. hyggedage i køreselskaber mv.

De senere år har det mest været opgaver foran hestevognene.

 

Det har været foran studentervogne med alt fra små børn på Landsskuet, til studenterture med larmende unge mennesker.

Det sidste er dog gået i stå, fordi festerne nu mest foregår på lastbiler i fuld fart på landevejene.

Der køres også en del ture med en flot grøn vogn, som de købte for få år siden.

Her har han været med til at køre alt fra festival turister i Skanderborg, bryllup, konfirmationer, landsskue, lokale skovture til juleoptog med horn orkester hele vejen igennem Herning gågade op til torvet.

 

Han er også en stabil makker, når nye heste skal starte tilkørsel. Han bliver for tiden brugt som makker til Bormosens Thor.

Det er en ung hingst på 1,5 år efter Elain K. med et rigtig godt sind samt de øvrige af Bormosens hopper som der trænes med.

Zanto er nu 16 år og stadig frisk på opgaverne.

Vi er alle meget glade for ham.

Belgierhistorie fra Niels Grøndahl


Foråret står på spring og dermed også bedækningssæsonen.

Hvor mange hopper vil de tilrådighedsstående hingste betjene?

I 1942 da WW II gik ind i sit andet år steg tillæget af heste enormt og landets hingste fik endnu mere travlt.

Jeg har fundet en skitse som viser antal belgierhingste (små tal) og antal bedækkede hopper (store tal) i de forskellige amter..

Så kan I selv lege lidt med lommeregneren.. Resultatet vil nok gøre nutidens hingste ejere lidt misundelige.


Så har vi en ny historie fra Pernille Lauritsen, 1000 tak for det:


Pernille fortæller:


Hermed en fortælling om Bormosens bedste udstillings hest gennem tiden.

Bormosens Alexandra BE 12454Det hele startede i 1996. Mine forældre købte en hoppe hos H.P Christoffersen i Dons.

Denne hoppe var bedækket ved Orfus K. Van Zwevezele.

Det resulterede i et smukt hoppeføl som fik navnet Bormosens Alexandra.

Nedenstående viser, at denne hest har bragt mange rosetter, gaver og minder med hjem til vores familie og var nok hele årsagen til, at vi den dag i dag elsker at komme rundt på dyrskuer, og at vi i år er meget kede af, at Landsskue mv. er aflyst.


1999

Fløj 23 point, ærespræmie + kåret 1. A 9 point, Landsskue Herning.

Fløj 24 point, ærespræmie + skuets bedste hest, Aulum Dyrskue

Valgt til årets hoppe i Belgisk Hesteavl Jylland og Fyn


2000

Følhoppe fløj 24 point, ærespræmie Landsskue Herning og Aulum dyrskue


2002

Følhoppe 24 point, ærespræmie, Landsskue Herning

Fløj 24 point, ærespræmie Aulum Dyrskue


2004

Følhoppe 24 point, ærespræmie, Landsskue Herning

Samling med 23 point, ærespræmie, Landsskue Herning

Bronze for 3. bedste samling på tværs af racer, Landsskue Herning

Samling bestod desuden af: Bormosens Bastian, Bormosens Rollo

og Bormosens Samantha

Fløj 24 point, ærespræmie, Aulum Dyrskue


2005

Fløj 24 point, ærespræmie, Aulum Dyrskue


Alexandra har altså sammenlagt opnået 2 x 23 point og 7 x 24 point samt ærespræmier siden 1999

Alexandra fik 5 afkom, Bastian 2000, Rollo 2001, Bormosens Samantha 2002, Felix 2004, og Lucas 2005.


Alexandra døde desværre af tarmslyng d. 17/2 2007


Niels Grøndahl fortæller:

Interessen for den belgiske hest fik jeg fra min mors familie. Jeg var vildt imponeret når de store Hingste kom for at bedække hopperne. Det fik en afgørende betydning for min livsbane som hingste holder.

Min første belgierhingst var den blåskimlede Bombardier de Braibant som Peder og Frede Østergård havde indkøbt som føl opdrættet og fået kåret i 1 kl.

Bombardier de Braibant endte sine dage hos Holger Nielsen på Bølling Sølgaard.

Ved kommentarer/ændringer/billeder til hjemmesiden send venligst mail til webmaster@danskbelgiskhesteavl.dk