Belgierhistorier sommeren 2020

DANSK BELGISK HESTEAVL


Denne side er dedikeret til medlemmernes indsendte historier i sommeren 2020

Ugens belgierhistorie kommer fra Kurt Andersen. 

Kurt fortæller


Jeg tror der er et gammelt ordsprog der siger: "Hvad man i ungdommen nemmer, man ej i alderdommen glemmer".

Jeg er født på en gård hvor alt markarbejde stort set forgik med heste. Jeg mener at der dengang var 5 spand belgier heste og jeg husker tydeligt at det bare var om at være i stalden når det var fyraften og hestene skulle rides på engen, for så fik jeg altid en at ride på.

Da min far var hestemand og meget efterspurgt mønstre ved dyrskuer m.m. omend det var i Slagelse eller på Bellahøj, så fik jeg altid lov at tage med. Så min interesse for heste og dyrskuer har jeg ikke fra fremmede.

I 1970 købte jeg Vollerupgård, og noget af det første jeg købte var en hest, dog ikke en belgier. Her blev der næsten hvert år avlet føl, så jeg kunne give min far noget af den glæde tilbage, han have givet mig. Men i 1985 fik jeg en god ven der har hjulpet lige siden, hun hedder Dorthe Egekjær, hvor der kom gang i DV avlen. Sammen med Dorthe, kom avlen af belgierhestene og jeg med avlen af Knabstruppere og så skulle vi ellers afsted på dyrskue hvor vi klarede os godt.

I 1988 skete det endelig, at jeg fik 3 belgierheste, som jeg fik i bytte for en traktor jeg havde fået i overskud. Herefter tog Dorthe og jeg til åbent hus hos Arne Hansen på Fløjgården, hvor vi fik en meget hjertelig modtagelse. Arne mente at jeg skulle komme til ham for at få bedækket hoppe ved BEH1796 Chackleton af Grotkær, som i 1989 fik Sjællandspræmie. Dette blev også starten på et venskab jeg siden har sat stor pris på.

I 1990 kom så det første belgierføl, samme nat havde Dorthe en DV der folede, hvor det dog kun var føllet der overlevede. Heldigvis tog belgierhoppen BE12029 Rosita af Stensby begge føl til sig, og afsted til Roskilde Dyrskue tog vi. På Dyrskuet var der fremmødt 11 følhopper til bedømmelse, og efter den første rundtur, sagde jeg til Dorthe "Jeg tror ikke vi kommer på fløjen." men det gjorde vi, trods vi gik sidst.

Det tog nu ikke modet fra os, så vi tog derfor hjem og købte BE12027 Belinda af Stensby. Hun blev stamhoppe til min B stamme, hvor hun fik i alt 10 føl. Hendes sidste føl fik hun i en alder af 20 år. Hun er derudover også mormor til Årets hoppe i ØDBH 2018, BE12920 Belinda11 af Vollerupgård.

I 1992 var jeg til Hingstekåring på Vilhelmsborg, hvor jeg faldt for fløjhingsten i 4 års holdet, BEH1838 Duko Skovvang, som var han født hos Jens Arne Jensen og udstillet af Gustav Larsen. Duko var efter BEH1783 Luron af Kjærsgård og BE Aci Rytterhøj med BEH1717 Duko van Schoonebeek som morfar. Dog havde Gustav nogle betingelser for handlen, men det lykkedes i sidste ende.

Inden Duko Skovvang nåede at komme hjem til mig, havde jeg været ude for et trafikuheld og var derfor kommet på krykker. Jeg havde jo heldigvis Dorthe som kunne hjælpe, så han blev tilmeldt til Roskilde Dyrskue. Det var den sidste hest Poul Sørensen flettede og da det kom til kampen om Sjællandspræmien, mønstrede Dorthe ham til sejr. Dette betød at vi blev inviteret til Landskue i Herning, som blev en tur vi sent glemmer. Her var der nemlig fest fra tidlig morgen til langt ud på natten, for Danmark havde nemlig vundet EM i fodbold.

Duko Skovvang nåede at få registreret 21 afkom inden han i 1995 blev ramt af nyreslag og måtte aflives. På det tidspunkt havde jeg fået en ny hingst, men den historie kan I få en anden dag.

I efteråret 1992, havde Hans Erik Rosted bestilt H. P. Christoffersen Dons, til at skaffe ham en importeret hoppe. Da den var kommet hjem, blev jeg inviteret med over, for at se den. Efter at vi var blevet godt beværtet inde hos Ina, skulle vi ud og se hesten.

Men da vi kom ind i stalden, stod der to hopper, en blåskimmel og en brunskimmel. Rosted var nok mest varm på den blåskimlede, og hvorvidt vi fik handlet husker jeg ikke, men inden vi kørte derfra, havde jeg købt den brunskimlede og det har jeg aldrig fortrudt!

Den brunskimlede var nemlig. BE12183 Mientje Van Het Hoog, som blev stammoder til min M stamme, som jeg stadig har i dag. Mientje var efter K2807 Udo Van Brandevoort og var ifolet med avlsmatadoren K2780 Doris Van De Bolman, som er samme hingst der er stamfader til Jens Evalds hoppestamme.

1993 fik Mientje nok det bedste hoppeføl jeg til dato har fået; Madonna af Vollerupgård. Samme år blev Mientje kåret i Gørlev med 10 point og blev Åres hoppe i ØDBH 1993. Derudover blev hun tilmeldt til Roskilde Dyrskue, hvor Dorthe mønstrede hende, hvor hun fik 24 point og indgik i kampen om skues bedste følhoppe.

Her gjorde Dorthe det igen, og jeg tror næsten Mientje og Dorthe fik fuldt hus og blev skues bedste følhoppe. Dette gentog sig også året efter, så I kan nok forstå, at jeg er glad for Dorthe og hendes mønstringsevner, som hun har gjort brug af mange gange siden. Men den historie kan I få anden dag.Belgierhistorie fra Jens Peter Larsen


Jens Peter fortæller:


Som hoppejer af 3-4 avlshopper, burde der være en økonomisk gevinst ved at have egen hingst. Jeg havde på dette tidspunkt en hjemmetillagt 2 års hingstplag, som jeg ikke synes havde udviklet sig positivt nok.

Hen over sommeren fik jeg tilbudt at bytte med en kåret hingst. Det var Samba 2 af Veldt, den var kåret i 2 klasse, men jeg synes dog at mit hoppe materiale var for godt til en 2klasses hingst. Jeg erfarede at Niels Rasmussen havde en god 2 års og ville gerne bytte.

Det var Axell Rytterhøj, dermed mente jeg at have gjort et kup. Men på ungskuet var dommerne ikke helt enige den blev bedømt med 2 præmie. dog måtte den gerne benyttes til avl. Det viste sig senere at den til kåringen blev kåret i første klasse med ærespræmie fra Støvrings hingstedepot.

Efter nogle år var jeg nødt at skifte hingst, så jeg købte en 1 års indført plag. Det var den blåskimlede Robin Van´t Meulmanskampf. Den blev meget brugt i stort set hele landet. Den sidste hingst var den eneste hjemmeavlede Mister Blue af Brande. den nåede desværre kun at blive far til et hoppeføl som jeg glæder mig meget til at se fremover.

Det var så de sidste 40 år oplevet som hingsteholder.

På billedet nedenfor ses Mister Blue af Brande til hingstekåring i 2014 hvor han blev kåret med 8 point i helhed.

Belgierhistorie fra Jens Peter Larsen


Jens Peter fortæller:


Mit liv med de belgiske heste, startede i Jelling, hos Anton Ravn, Jellinggård. For ca. 60 år siden startede mit liv med belgier heste, jeg blev inviteret ned for at se et føl hos Anton Ravn.

Det har været utrolig interessant at følge belgierens udvikling fra den gang til nu. Den gang var de avlet efter de skulle kunne trække det helt tunge læs i skridt gang, store og brede var de dengang. Det er en helt anden type der bliver avlet efter i dag.

Jeg købte min første belgier da jeg var omkring 18 år. Den var tillagt nede ved Axel Augustinus, den blev solgt til Bornholm. Senere købte jeg en hoppe der var tillagt ved Hessel Lund Andersen, den fik 4 hingsteføl og et hoppeføl som jeg beholdte. Jeg er uddannet landmand og arbejdede på forskellige gårde og her var det en betingelse at jeg skulle kunne have mine heste med mig.

I 1978 etablerede jeg mig selv på en gård i Hedegård ved Give og her havde jeg jo plads til at have mine heste. Sammen med plagen fra hoppen efter Hessel lund Andersen købte jeg en tre års hoppe af Jørgen Jensen, Silkeborg. Dem havde jeg desværre ikke meget held med, den ene kunne ikke fole uden man var hos den, og ved den anden ville føllene ikke patte. Herefter købte jeg en hoppe fra Belgien som hvor det hele lykkedes med folinger og føl.

Fortsættelse følger.

Belgierhistorie fra Niels Grøndahl


I 1974 havde Beuth De valore fået forstærkning til at betjene hopperne af den brunskimlede Tito van´t Oievaarnest , som Johs. Weinrich havde importeret fra Belgien, efter jeg havde købt Beuth af ham. De 2 hingste bedækkede tilsammen over 100 hopper. Belgieravlen var på dette tidspunkt begyndt at skrumpe ind, så de efterfølgende år kunne Beuth selv klare hopperne og Tito blev solgt til Ø. Hornum belgiske hesteavlsforening.

 

I forsommeren 1977 bliver Beuth ramt af tarmslyng under en bedækningsrunde (dengang kørte vi rundt og betjente hopperne) og inden dagen var omme havde han forladt det liv, hvor han altid havde sejret. Nu var gode råd dyre – for hvor finder man en afløser til en tophingst ?

 

En af de hingste som kunne komme i betragtning var den brune Kasper, som havde været fløjhingst ved kåringen i Randers i 1974. H.P Christoffersen som ejede ham dengang indvilgede i at sælge ham, blot skulle vi betjene de hopper færdige, som han havde bedækket. Det var en aftale vi nemt kom over, for Kasper var meget frugtbar, og der blev ingen omløbere. Kasper var en lille men kæk og meget typefast hingst , der havde fået navnet fra sin opdrætter Kasper Sørensen, som boede på den lille halvø Gjøl i Limfjorden. Her var der drevet belgieravl i mange år og sønnerne Leif og Hardy videreførte avlen oppe I Vildmosen, hvor barnebarnet Lasse også blev en interesseret avler. Kasper var som sagt en lille hingst, men med en fremragende afstamning, Faderen var den betydelige Rysse Bombardier og moderen Mari var efter den fynske avlsmatador Domino De Limelette. Kasper blev fader til mange dejlige døtre og gav 3 kårede sønner, hvoraf specielt den brune Major Kompanis, som var indavlet på Rysse Bombardier og fløjhingst 1979, gjorde sig stærkt gældende på Sjælland.

 

Belgieravlen i Jylland ”gik stadig baglæns” og efter 3 bedækningssæsoner besluttede vi, at der ikke mere var grundlag for at holde belgierhingst her på hingstestationen, og Kasper blev i 1980 solgt til Erling Mortensen, som boede på den lille ø Hindø i Ringkøbing fjord, og hos ham endte Kasper sin dage.

 

Tiden der nu kom - uden at der stod en belgierhingst i stalden - føltes nogen gange mærkeligt og selv om vi havde travlt med de andre hingste, meldte savnet efter at have en sådan lodden bamse i stalden sig ofte.

 

”Gammel kærlighed ruster ikke”, siger et gammelt ordsprog og det gjaldt også kærligheden til den belgiske hest . Så i foråret 1986 flyttede der på ny en belgierhingst ind på hingstestationen og efter ham fulgte senere endnu flere. Den historie må i ha’ til gode til senere.


Belgierhistorie fra Niels Grøndahl:


BELGIERHINGSTEN DER ALTID STOD PÅ FLØJEN.

Som hingsteholder drømmer man altid om at have en hingst der aldrig bliver besejret, men findes den ?

Som ung og forholdsvis nyetableret hingsteholder i starten af 70’erne var der særligt en belgierhingst, som betog mig. Det var den smukke brune Espoir de Lippenhoeve søn – Beuth De Valore. Moderen var den fantastiske hoppe La Beaute efter avlsmatadorene Joubert – Hercule De Ligny.


Beuth De Valore var født 1968 og opdrættet hos den legendariske belgieravler Johannes Weinrich i Valore på Sjælland. Første gang jeg så Beuth var på Landsskuet i Herning i 1968. Her stod hans mor på fløjen med 24 point, ærespræmie og guldmedalje og blev udnævnt til skuets bedste hoppe af samtlige racer. Ved sin side havde hun et brunt hingsteføl med blis - det blev senere hingsten, som skulle opfylde mine drømme.


I 1971 blev Beuth De Valore fremstillet til kåring og blev kåret i 1 kl på fløjen. I 1972 som 4 år gentog han kunststykket. Senere samme år blev han fløjhingst på fællesskuet i Roskilde, hvor han erobrede den eftertragtede Sjællandspræmie for hingste. Senere samme år blev han tilkendt ærespræmie og Guldmedalje på Ungskuet i Herning med titlen som skuet bedste hingst af samtlige racer.


Flere fremtrædende hingsteholdere i Jylland havde forgæves forsøgt at købe dette pragteksemplar af en belgierhingst, men det var ikke lykkedes. Jeg rejste derfor til Gæstegård i Valore hvor Johannes Weinrich drev sit mønsterlandbrug. Her mødte jeg bl.a. Bette Åge (Jørgensen) som var Johannes Weirichs tro følgesvend og Leif Mundt som var fodermester på gården. Med Leif blev det også grundstenen til et lang venskab i belgieravlen. Tak for det Leif.


Jeg ankom til Gæstegård lørdag formiddag og søndag rejste jeg tilbage til Jylland, som den stolte ejer af min drømmehingst i lastbilen. Det var lykkedes. Interessen for hingsten var stor hos hoppejerne i Jylland, og der kom hopper fra hele Jylland både nord, syd, øst og vest. I 1973 blev Beuth De Valore fremstillet på Ungskuet og lokale skuer og høstede som oftest 24 point og ærespræmie.


I 1975 da Belgisk Hesteavl i Jylland kunne fejre sit 50 års jubilæumskue i Herning var der en udstilling af hingste og hopper, som var specielt udtaget af foreningen til at repræsentere den belgiske hest. Ved dette skue kunne Johannes Weinrich fejre en meget stor opdrættertriumf. Her blev 3 stk afkom - Beuth De Valore, Brilliant De Valore og hoppen Dorthe, alle efter hans guldmedalje hoppe La Beaute respektive fløjvindere af deres hold.


I 1977 kunne jeg stille en afkomstsamling efter Beuth de Valore, hvor han opnåede 1 kl. 1 gr 23 point. Senere blev Brilliant De Valore også tilkendt 1 kl.1 gr 23 point for sit afkom. Hoppen Dorthe var blevet mor til den betydelige røde Sultan af Dondelund som i 1977 leverede den store betydelige fløjhingst Baccus af Kjærsgård . Sultan var også morfar til Haralds Kjærs berømte skovhingst Espoir Af Granly. Det gamle opdrætter ordsprog om, at det gode blod fornægter sig ikke - holdt stand.


Med Beuth De Valore havde jeg dejlige oplevelser og knyttede lange venskaber i belgieravlen. Desværre mistede jeg Beuth midt i bedækningsæsonen og gode råd var dyre... men den historie får I en anden gang.

Belgierhistorie fra Nadia Møller


Her er en lille historie om Klaus 😊

 

Mit liv som Belgier ejer startede tilbage i 1999. 

En dag sad jeg for sjov og kiggede i den blå avis under heste. Det var dengang den udkom i papir form og rubrikkerne var meget begrænset. Mit øje falder på en annonce med en Belgier hingst på 8 måneder som var til salg. Jeg spørger kæresten om ikke vi godt lige kunne kører op at kigge på den, da den ikke stod så langt væk. Det gjorde vi og der stod en lille forhutlet Belgier Basse ved navn Klaus, jeg var forelsket med det samme og han skulle da selvfølgelig med hjem. Og der startede mit eventyr med Klaus. Min plan var egentlig at beholde ham som hingst, men da jeg havde svært ved at finde et opstaldningssted til ham, blev han desværre kastreret som 3 års. For mit vedkommende har det aldrig sat nogen begrænsninger for os, at han var en Belgier. Tværtimod, så gav det mig mere blod på tanden, for at bevise at Belgiere er meget andet end blot en arbejdshest. Sammen har vi startet spring stævner, dressur stævner, orienteringsløb, været på flere rideferier og bare nydt hinandens selskab. Han er kendt hest i lokal området hvor han blandt andet er brugt som udstillingshest på museer, trækhest til børnene og som “transport” til konfirmationer. De senere år er vi begyndt at gå til dyrskuer, hvor han har opnået 22 og 23 point og er blevet skuets 3. Bedste vallak og vandt et år mønstringskonkurrencen sammen med hans passer. 

Selvom han er blevet en ældre herre, så giver han stadig en god tur i skoven og elsker hvis han får lov at tage en god galop. 

 

Klaus bliver 22 år den 4 juli. 

Han er opdrættet af Rasmus Laursen, Randers. 

Han har haft 1 ejer i mellem mig og opdrætter. Jeg har ejet ham siden 5 februar 1999 og jeg har aldrig fortrudt at jeg blev Belgier ejer.

 

Nu kigger jeg mig lidt om efter en “ny” Klaus, som gerne skulle kunne overtage hans plads, den dag Klaus tager til hestehimlen. For jeg skal helt klart altid have en Belgier i mit liv. 

 

Hilsen 

Nadia Møller

Belgierhistorie fra Anne Jørgensen og Mikkel HolmVores første belgier

 

Vi er nye indenfor belgisk hesteavl, og baggrunden for, at vi er faldet for de dejlige dyr er lidt af et tilfælde. Vores første belgier Sanne, købte vi for tre år siden og det er historien om hende vi gerne vil dele med jer.

 

Vi har begge haft heste i mange år og vi har handlet med heste. Af den grund var vi også på Vorbasse marked i 2017. Her så vi den store hoppe, Sanne på 4 år, som en hestehandler havde købt kort forinden markedet. Hvor hun kom fra dengang melder historien ikke noget om, men hun trængte til noget godt græs og lidt omsorg, men rammerne og hendes utroligt skønne sind kunne vi rigtig godt lide - så hun blev købt og kom med hjem til Tårs i Nordjylland.

 

Da vi købte hende havde vi ikke rigtig nogle planer for hende, måske skulle hun sælges videre på et tidspunkt. Men som tiden gik blev vi mere og mere glade for hende og året efter valgte vi at prøve at stille hende til kåring. Sanne har dog lidt afstamningsproblemer, idet hendes mor var uden afstamning, så hun kunne ‘kun’ opnå kåring i F2, men man skal jo starte et sted, så vi drog afsted til kåring den 29. september 2018. Vi har aldrig stillet en hest til kåring før, så det var med både spænding og nervøsitet at vi mødte op på pladsen sammen med nogle gode venner, og trods vores mange spørgsmål og uprofessionelle tilgang blev vi godt modtaget. TAK for det 😀

 

Sanne opnåede en flot kåring og en beskrivelse vi ikke havde turdet drømme om og vi vente glade næsen mod Nordjylland igen.

 

I foråret 2019 besluttede vi, at vi ville prøve at have et føl på hende. Vi valgte at bruge den ny-kårede hingst Bakkegårdens Kurt.

Det gik fint - Sanne var heldigvis helt med på vores plan, hun blev bedækket med termin den 3. maj 2020.

Så var det bare at vente!

 

Vinteren gik, Sanne blev tykkere og tykkere og vi begyndte så småt at glæde os til at møde det lille nye føl.

 

Og så endelig skete det - natten til den 8. maj folede Sanne og ud kom det skønneste lille hoppeføl, som hurtigt fik navnet Mie Øxenvad.

Alt gik helt efter bogen, Sanne klarede det hele selv og vi kunne bare se til og nyde hvordan hun tog sig af sit føl efter alle kunstens regler. Sikke en fornøjelse!

 

Det var - indtil videre - historien om vores første belgierhoppe, tak fordi I læste med.

 

Hesteavl er en langsommelig proces, men det er skønt, spændende og meget givende og det bliver med garanti ikke det sidste I belgierinteresserede hører fra os!

 

De bedste hilsner 

Mikkel Holm og Anne Jørgensen

Øxenvad

 Belgierhistorie fra Niels Grøndahl 


I år er det 30 år siden at Torben Olsen fra Wiggottenborg og jeg i 1990 tog på studietur til Holland og Belgien for at se på belgierheste.

På vejen gennem Tyskland besøgte vi også nogle af mine gode bekendte i Oldenburg og så på varmblodshingste.

I Belgien og Holland besøgte vi flere af datidens fremtrædende opdrættere og hingsteholdere blandt andet folk som van der Heyden, De Greff E`lewijt, Sjak van Olmen  og stall Wasssenhove som i sin tid solgte Oberon van Wassenhove til Danmark.  Gården Wassenhove, som var et meget traditionsrigt opdrætningsted, blev drevet af 7 ugifte søskende og det var en oplevende at komme indenfor og virkelig få skruet tiden tilbage.

Under tagudhængede var de gamle præmieringsskilte som var lavet i emallieret metal ophængt og fortalte om tidligere tider hvor man ikke fik pap og blik skilte som anerkendelse. Midt i gården var bygget et rødt murstenstårn til gårdens fjerkræ.  Ænder og gæs i stuen, høns på 1 sal og duerne på øverste etage. Det var ikke lige sådan et hønsehus som man køber i BauHaus idag.

Turen sluttede af i Holland hvor vi overværede  det store nationale championats skue I Hertogenbosch. Her var det Joe Hagris som vandt championatet med den blåskimlede Guido van Stappershof

 

Billeder  ... Torben Olsen med avlsmatadoren Udo van de Brandevoort...Niels Grøndahl med championatshingsten Guido van Stappershof .... Det solide fjerkrætårn på Wassenhoeve. 

 

Belgierhistorie fra Sanne F Hoffman


Mit liv med belgierhesten


Jeg har som barn fået lov til at følge belgierhesten hos Niels og Anette Larsen på Hasselø ved Nykøbing Falster. Her var jeg både med til dyrskuer, på hestevogn tur i sommerferien, kører studenter, sove i stalden når hopperne skulle fole (hvilke de selvfølge aldrig gjorde når vi sov der) Så ret tidligt viste jeg, at vis jeg skulle købe en hest skulle det være en belgier.

D. 1. november 2001, kom den store dag hvor jeg fik lov til at købe en belgier, en hoppe på 1,5 år ved navn Jessie efter Major af Kjærgård hos Ingemann Nielsen ved Rønnede.


Jessie havde ikke prøvet det store ved Ingemann, men en ting havde hun lært, at mennesker ville hende det godt, og den tillid har været guld at arbejde videre med.


Jessie var til Rosilde dyrskue som 2 og 3 års og opnåede 22 point begge gange.


Jessie blev en rigtig god ridehest, og opnåede placering op til LB2 indenfor dressuren.


Jessie blev i 2004 kåret med 8 i helhed.


Jessie opnåede i 2006, 23 point til Landsskue, og blev nr. 3, i konkurrencen om skuet bedste goldhoppe, fremvist under rytter.


I 2010 fik Jessie et hingste føl, Anton af Møllegaard efter Chris De Balgerhoek som blev en fin ride og kørerhest, men som vi desværre måtte slagtet i 2016 pga. sarcoider.


Vi måtte slagte Jessie i 2012, da hun ikke kunne blive drægtigt mere, og hun kom til at falde når man red på hende. Jessie var en hest der gerne skulle være i gang de fleste dage, og være nr. 1 i stalden eller blev hun en nåede sur dame, og det var også grunden til at hun skulle slagtes, så den ikke blev sur, og trist af bare at gå på marken.


I 2013 fik vi lov til at købe en hoppe af Kresten og Ingelise Madsen, den 3 året hoppe, Viola efter Bart Van De Kesseldijk.

Vi havde Viola med kåring i 2013 hvor hun blev kåret med 9 i helhed, til trods for at hun ikke ville stå stille, og var ved at løbe dommerne ned.


Viola blev i 2016 kørt til og har siden deltaget i forskellige tømmerkørsel og pløje konkurrencer.

Viola er også tilredet med holder mest af en tur i skoven, da sandkassen bare bliver for kedelig, også kan hun alle pony trickene.


Vi har deltaget i flere dyrskuer med Viola hvor hun har opnåede rigtig flotte resultater bl.a kan det fremhæves at hun i 2017 opnåede 24p. og skuet bedste hoppe til Horsens dyrskue.


I 2015 fik Viola et hoppeføl Berta af Møllegaard efter Joan Van De Kesseldjik, og i 2018 fik hun et hingstføl Calle af Møllegaard også efter Joan Van De Kesseldjik.

I 2018 havde vi Calle af Møllegaard med til føl og plagskue og her opnåede han 1. præmie. Calle er senere solgt til en ung pige på Falster, som vil bruge ham til at ride, og kører med.


Berta af Møllegaard er også blev uddannet både til ride og kørerhest, og hun har i en tidlig alle bevist at hun gerne vil være kørerhest, da hun som 3 års både fik lov til at kører med konfirmand, og gallakørsel for en student, hvilke hun gjorde uden problemer, selv om der foregik mange ting omkring hende sagde hun ikke nåede til det.

Da Berta var til kåring var det en helt speciel oplevelse, da hun var den første hest vi skulle havde kåret, som vi selv havde lagt til, og det kom til at gå over alt forventning.

Berta blev nr. 2 i brugs konkurrencen ved Jyderne, hvor hun gik med slæde, og tilmed også Årets Hoppe.

I foråret 2019 deltog Berta i tømmerkørsel konkurrence, og opnåede en 3 plads ud 12 startende.


I løbede af sommeren 2019, har både Viola og Berta fået lov til flere gange at hjælpe til på Sdr. Hygum hjemstavnsgård hvor de både har gået for selvbinder, hækkelsmaskinen, pløjet og gået med turister.


I foråret 2020 har Berta fået et hingstføl Dirch af Møllegaard efter Matto Van´t Rietenhof.


I skrivende stund er begge hoppe til hingst, også må vi se hvad fremtiden bringer.


I min familie er belgier blevet en stor del af familien, og alle mand glæder sig til når der kommer dyrskuer, og andre aktiviteter med dem.

Det er også fantastik hvor mange spændende mennesker, og oplevelser vi har fået igennem tiden, og det glæder vi os til, at opleve meget mere af når vi er på den anden side af Corrona.

Belgierhistorie fra Pernille Lauritsen


Hermed et indlæg fra os i Timring.

Jeg vil gerne skrive om en ganske særlig hest nemlig Zanto af Gellerupholm.

Han blev født i 2004, og mine forældre købte ham som vallak i 2007.

Zanto er god til rigtig mange ting.

Han har i alle årene løst mange forskellige opgaver, de fleste sammen med Bormosens Monik.

Zanto kan gå i marken for ploven og andre redskaber. Han er også god og tålmodig, når det gælder tømmertræk.

Begge dele har han tidligere været til ved konkurrencer og div. hyggedage i køreselskaber mv.

De senere år har det mest været opgaver foran hestevognene.

 

Det har været foran studentervogne med alt fra små børn på Landsskuet, til studenterture med larmende unge mennesker.

Det sidste er dog gået i stå, fordi festerne nu mest foregår på lastbiler i fuld fart på landevejene.

Der køres også en del ture med en flot grøn vogn, som de købte for få år siden.

Her har han været med til at køre alt fra festival turister i Skanderborg, bryllup, konfirmationer, landsskue, lokale skovture til juleoptog med horn orkester hele vejen igennem Herning gågade op til torvet.

 

Han er også en stabil makker, når nye heste skal starte tilkørsel. Han bliver for tiden brugt som makker til Bormosens Thor.

Det er en ung hingst på 1,5 år efter Elain K. med et rigtig godt sind samt de øvrige af Bormosens hopper som der trænes med.

Zanto er nu 16 år og stadig frisk på opgaverne.

Vi er alle meget glade for ham.

Belgierhistorie fra Niels Grøndahl


Foråret står på spring og dermed også bedækningssæsonen.

Hvor mange hopper vil de tilrådighedsstående hingste betjene?

I 1942 da WW II gik ind i sit andet år steg tillæget af heste enormt og landets hingste fik endnu mere travlt.

Jeg har fundet en skitse som viser antal belgierhingste (små tal) og antal bedækkede hopper (store tal) i de forskellige amter..

Så kan I selv lege lidt med lommeregneren.. Resultatet vil nok gøre nutidens hingste ejere lidt misundelige.


Så har vi en ny historie fra Pernille Lauritsen, 1000 tak for det:


Pernille fortæller:


Hermed en fortælling om Bormosens bedste udstillings hest gennem tiden.

Bormosens Alexandra BE 12454Det hele startede i 1996. Mine forældre købte en hoppe hos H.P Christoffersen i Dons.

Denne hoppe var bedækket ved Orfus K. Van Zwevezele.

Det resulterede i et smukt hoppeføl som fik navnet Bormosens Alexandra.

Nedenstående viser, at denne hest har bragt mange rosetter, gaver og minder med hjem til vores familie og var nok hele årsagen til, at vi den dag i dag elsker at komme rundt på dyrskuer, og at vi i år er meget kede af, at Landsskue mv. er aflyst.


1999

Fløj 23 point, ærespræmie + kåret 1. A 9 point, Landsskue Herning.

Fløj 24 point, ærespræmie + skuets bedste hest, Aulum Dyrskue

Valgt til årets hoppe i Belgisk Hesteavl Jylland og Fyn


2000

Følhoppe fløj 24 point, ærespræmie Landsskue Herning og Aulum dyrskue


2002

Følhoppe 24 point, ærespræmie, Landsskue Herning

Fløj 24 point, ærespræmie Aulum Dyrskue


2004

Følhoppe 24 point, ærespræmie, Landsskue Herning

Samling med 23 point, ærespræmie, Landsskue Herning

Bronze for 3. bedste samling på tværs af racer, Landsskue Herning

Samling bestod desuden af: Bormosens Bastian, Bormosens Rollo

og Bormosens Samantha

Fløj 24 point, ærespræmie, Aulum Dyrskue


2005

Fløj 24 point, ærespræmie, Aulum Dyrskue


Alexandra har altså sammenlagt opnået 2 x 23 point og 7 x 24 point samt ærespræmier siden 1999

Alexandra fik 5 afkom, Bastian 2000, Rollo 2001, Bormosens Samantha 2002, Felix 2004, og Lucas 2005.


Alexandra døde desværre af tarmslyng d. 17/2 2007


Niels Grøndahl fortæller:

Interessen for den belgiske hest fik jeg fra min mors familie. Jeg var vildt imponeret når de store Hingste kom for at bedække hopperne. Det fik en afgørende betydning for min livsbane som hingste holder.

Min første belgierhingst var den blåskimlede Bombardier de Braibant som Peder og Frede Østergård havde indkøbt som føl opdrættet og fået kåret i 1 kl.

Bombardier de Braibant endte sine dage hos Holger Nielsen på Bølling Sølgaard.

Ved kommentarer/ændringer/billeder til hjemmesiden send venligst mail til webmaster@danskbelgiskhesteavl.dk